Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Εύκολα cocktails και αναψυκτικά για τις γιορτές

Κάθε χρόνο ο Δεκέμβρης κι ο Γενάρης έχουν την τιμητική τους στα σπίτια μας, αφού έχει γενέθλια η Ευαγγελία, μετά έρχεται η δική μου γιορτή και τέλος του Βασίλη. Μας αρέσει να υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας και να τους περιποιούμαστε, ακόμη και να τους εκπλήσουμε με νέες γεύσεις και προκλήσεις. Κι ενώ συνήθως το φαγητό έχει την τιμητική του σε τέτοιες περιστάσεις, το ποτό ίσως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Εμείς προσπαθώντας να πρωτοτυπούμε, κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει και προσφέρει πετυχημένα ποτά, που ωστόσο δεν είναι ούτε δύσκολα ούτε μπελαλίδικα ή ακριβά. 

Πρώτο και καλύτερο το honey cocktail, ένα υπέροχο cocktail που το βρήκαμε σε κάποιο τεύχος του Olive κι έγινε αυτομάτως το αγαπημένο μας. Ευκολόπιοτο από το γυναικείο πληθυσμό αλλά αρεστό και στο άλλο φύλο.




Υλικά για 1 ποτήρι
45 μλ. martini bianco
25 μλ. σιρόπι μελιού 
15μλ. χυμός από στημένο λεμόνι
πάγος 

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το σιρόπι μελιού θα βάλουμε σε ένα μπρίκι 2 μέρη μέλι κι 1 μέρος νερό και θα τα ζεστάνουμε. Μόλις το μέλι γίνει ρευστό αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε στο σέικερ όλα τα υλικά, ανακινούμε πολύ καλά και στραγγίζουμε το ποτό μας σε κολονάτο ποτήρι. 
Αυτό ήταν, πανεύκολο, καθόλου ακριβό και γευστικότατο!

Άλλη μια ιδέα σε περίπτωση που διαθέτετε limoncello είναι ένα πειραγμένο Cosmopolitan, το Limoncello Cosmo. Τη συνταγή, με βάση τη vodka, θα την βρείτε εδώ.   

Αν, πάλι σας αρέσει το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στις γιορτές ακόμα και στα ποτά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το Cherry vodka bakewell. Την ιδέα τη βρήκαμε στο τελευταίο τεύχος του Country Home & Interiors. Διαβάστε την:

Υλικά για 1 ποτήρι
25 μλ. Cherry vodka (εμείς θα κάνουμε πρόβα με αυτή την φραουλένια που σας παρουσιάσαμε εδώ)
25 μλ. Amaretto
ίσα μέρη χυμού ανανά και λεμονιού (να είναι κρύοι) 

Εκτέλεση
Γεμίζουμε ένα κολονάτο ποτήρι με τα δύο ποτά και προσθέτουμε τους χυμούς. Αν θέλουμε διακοσμούμε με μια φέτα λεμόνι κι ένα κεράσι γλασέ. 

Τέλος, η ιδέα ενός εύγευστου αναψυκτικού μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά αν θέλετε τα αποφύγετε το αλκοόλ. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Ροζ λεμονάδα μας, που πέρυσι έκανε θραύση! 

Α, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα χριστουγεννιάτικα μενού που σας έχουμε προτείνει κατά καιρούς. Πατήστε το κουμπάκι "ΕΠΟΧΙΑΚΑ", που βρίσκεται κάτω από το banner μας και θα διαβάσετε άρθρα όπως "μεζεδάκια και τάρτες για μπουφέ", "cheese and wine party" κι άλλα πολλά. Ίσως βρείτε κάτι ενδιαφέρον!

Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

ειδική παραγγελία για μια μικρούλα εορτάζουσα!

Καλημέρα σε όλη την παρέα!


Πριν λίγο καιρό δεχτήκαμε μια παραγγελία από τη φίλη Γωγώ, της οποίας το κοριτσάκι γίνεται 4 χρονών και θέλησε να της φτιάξουμε ένα μπλουζάκι για την περίσταση.


Έτσι, λοιπόν, μια απλή ροζ βαμβακερή μπλούζα μεταμορφώθηκε χρησιμοποιώντας πολύ ροζ, φούξια και βέβαια στρασάκια για μια λαμπερή εμφάνιση, όπως αρμόζει σε μια τετράχρονη κουκλίτσα.


Την εορταστική εμφάνιση συμπληρώνει η ασορτί στέκα που φτιάξαμε με τα ίδια υφάσματα...








Ελπίζουμε να άρεσε στην μικρή μας φίλη και να το χαρεί!


Εμείς τι άλλο μένει να κάνουμε από το να της ευχηθούμε χρόνια πολλά και να είναι πάντα γερή!


Φιλιά πολλά σε όλους!


Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Φτιάχνουμε κλασσική nougat, κάτι σαν το δικό μας μαντολάτο

Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα του μελομακάρονου και του κουραμπιέ! Μπορούμε όμως να πρωτοτυπήσουμε με γλυκάκια που δύσκολα αποτυγχάνουν, διαφέρουν από τις συνηθισμένες γεύσεις και διατηρούνται εύκολα χωρίς να χάνει η γεύση τους με το πέρασμα των ημερών. Τέτοιο γλυκάκι είναι η nougat και είναι γιορτινό με τα όλα του! Έχει απλά υλικά, φτιάχνεται γρήγορα και προσφέρεται σε κομματάκια. Ωραία ιδέα να αποτελέσει και βρώσιμο δωράκι! 

Υλικά για ένα ρηχό ταψί 30x18 εκ. ή παρόμοιου μεγέθους
75 γρ. αναποφλοίωτα φουντούκια 
75 γρ. αναποφλοίωτα αμύγδαλα
ασπράδια από 2 αυγά χτυπημένα σε μαρέγκα
1 πρέζα αλάτι
450 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. μέλι ρευστό
5 φύλλα φάβλας (σαν αυτά που βάζουνε στις χαλβαδόπιτες) προαιρετικά
θερμόμετρο ζαχαροπ/κης 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ταψί και τους καβουρδίζουμε στο φούρνο για 10'. Προσέχουμε να μην παραψηθούν ή καούν γιατί πικρίζουν. Τους τοποθετούμε σε πετσέτα κουζίνας και τους τρίβουμε για να φύγουν τα πολλά φλούδια. Έπειτα τους αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σε περίπτωση που βρούμε βάφλες, στρώνουμε με αυτές το ταψί, αλλιώς τοποθετούμε λαδόκολλα.


Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσέχοντας το μπολ μας να είναι απολύτως καθαρό, αλλιώς η μαρέγκα θα κόψει.


Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι σε μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο και προσθέτουμε 5 κουταλιές νερού. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αυτό θα πάρει περίπου 10'.


Δεν πρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία, γιατί το σιρόπι θα κρυσταλλώσει. Αφού έρθει σε βρασμό το μείγμα, το αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 6-8' μέχρι να φτάσει το θερμόμετρο στους 140 βαθμούς Κελσίου/275 Φαρενάιτ.


Αποσύρουμε κατευθείαν και ρίχνουμε το σιρόπι στη μαρέγκα σαν κορδόνι (πρέπει να πέφτει λίγο λίγο σαν να τρέχει μια βρύση) ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθεί η μαρέγκα. Το μείγμα θα αρχίσει να πυκνώνει και να γίνεται λαμπερό. Προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς κι ανακατεύουμε για να πάνε παντού. 


Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα περισσεούμενα φύλλα βάφλας, αν χρησιμοποιούμε κι αφήνουμε το γλυκό να σταθεί ολόκληρη τη νύχτα.


Την επόμενη μέρα το κόβουμε σε κομμάτια. Μπορούμε να το προσφέρουμε σε θήκες για τρουφάκια ή να το διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο. 
Εμάς έγινε ανάρπαστο το γλυκό, αλλά δυστυχώς οι τελικές φωτό χάθηκαν! Γι' αυτό και διαλέξαμε μια αντιπροσωπευτική από το διαδίκτυο. 
Καλή εβδομάδα!


     

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικες γιρλάντες και διακοσμητικά από φελτ

Η πρόσκληση γι' αυτό το μπαζάρ ήρθε μέσω Σωσώς και τρέξαμε να ανταποκριθούμε! Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι γιορτινό, χειροποίητο κι απολύτως χρωματιστό για να φτιάχνει τη διάθεση. Γι' αυτό κι επιλέξαμε αγαπημένα φελτ, κορδελίτσες καρώ, πουά, ριγέ, κουμπάκια, κλωστές και πιστόλι σιλικόνης. Κόβοντας πατρόν για τα γράμματα και τα διακοσμητικά στοιχεία συνθέσαμε γιρλάντες XMAS και MERRY XMAS.




 Με τα κουμπάκια και τις κορδέλες που χρησιμοποιήσαμε κι εδώ στερεώσαμε τα πιαστράκια για κάθε στοιχείο, ενώ για μια πιο χειροποίητη και πιο scandynavian πινελιά κεντήσαμε μερικά γαντάκια με blanket stich, lazy dazy stitch και running stitch. 





Τέλος, σκεφτήκαμε να υπάρχει ποικιλία στη συμμετοχή μας κι επιλέξαμε να φτιάξουμε και μερικά πουλάκια με φελτ και ύφασμα. Τα βλέφαρα είναι κεντημένα ενώ κάποια κρατάνε χριστουγεννιάτικα μηνύματα! Πάρτε, λοιπόν μια μικρή γεύση!!!



Κι επειδή ακόμα και την τελευταία στιγμή αναζητούμε ιδέες για γιορτινές κατασκευές και δώρα ρίξτε μια ματιά κι εδώ για γούρικα μανιταρόσπιτα!!     

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Οι άδειες γυάλες μετατρέπονται σε διακοσμητικά ρεσώ

Είναι γνωστό μεταξύ των φίλων crafters ότι δεν πετιέται τίποτα που μπορεί να αξιοποιηθεί αργότερα! Έτσι κι εμείς δεν πατάμε τα άδεια γυάλινα βάζα από μαρμελάδες, pesto κλπ, και πράγματι έχουμε πια μια μεγάαααααλη συλλογή!! Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να επαναχρησιμοποιηθούν!!! 


Στα πλαίσια της δημιουργικής και οικονομικής διακόσμησης εν όψη Χριστουγέννων πήραμε γυάλες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών κι αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με κορδέλες, φέλτ, λινάτσα και άλλα διακοσμητικά ώστε να φιλοξενήσουν ωραία κεράκια για ακόμα πιο γιορτινή ατμόσφαιρα! Με το πιστόλι σιλικόνης στο χέρι στερεώσαμε τις διακοσμητικές λεπτομέρειες ενώ σε δύο βάζα περάσαμε γύρω από το γυάλινο λαιμό γαλβανιζέ σύρμα και σχηματίσαμε μια λαβή, μετατρέποντάς τα σε φαναράκια.  




Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε μας είχαν περισσέψει από τις κατασκευές με τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Συνεπώς, η διακόσμηση κινείται σε παρόμοιους χρωματισμούς αποφεύγοντας τις παραφωνίες και την πολυχρωμία. 

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Ζελέ ροδιού για γιορτινό επιδόρπιο

Τα έχει όλα: είναι κόκκινο και γιορτινό, χριστουγεννιάτικο, καλότυχο, υγιεινό κι άκρως αγαπητό! Το φτιάχνουμε λικέρ, αρωματίζουμε ξύδι, το τρώμε ωμό ή το πίνουμε σε χυμό. Τώρα μπορούμε να το φάμε και σαν ζελέ και να αποτελέσει πρόταση για το χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο.


Απέχει πολύ από τις πλούσιες κρέμες και τις αφράτες πουτίγκες, αλλά η υπόξινη γεύση του μας φέρνει σε ισορροπία μετά από ένα βαρύ γεύμα, καθώς είθισται. Στην πρώτη κουταλιά ξεγελιέσαι και νομίζεις ότι είναι μουσταλευριά, μα δεν είναι! Και η συνταγή είναι τόσο απλή, που δεν θα μας δεσμεύσει για πάνω από 15' στην κουζίνα. 

Υλικά για 6-8 μπολάκια
750 μλ. χυμός ροδιού χωρίς ζάχαρη
400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
μια βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
9 φύλλα ζελατίνης 
σπόρια ροδιού για διακόσμηση

Εκτέλεση
Τοποθετούμε το χυμό, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα σιγοβράζουμε για 10' ακόμα ανακατεύοντας που και που για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη βανίλια σε περίπτωση που τη χρησιμοποιήσαμε. Στο μεταξύ βάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης και μετά από 10' τα στύβουμε με τα χέρια και τα προσθέτουμε στο μείγμα ροδιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Μοιράζουμε το ζελέ σε μπολάκια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες το ελάχιστο. Σερβίρουμε διακοσμώντας με σπόρια ροδιού.



Για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες σχετικά με το ρόδι διαβάστε εδω κι εδώ.