Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τα tutorials πιάσαν τόπο! Τα πρώτα μας καμβαδάκια.

Καλημέρα φίλοι μας!

Την προηγούμενη εβδομάδα τα σχετικά tutorials (εδώ κι εδώ) είχαν την τιμητική τους κι έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω την τύχη μου. Ακολούθησα τη συμβουλή της Σωσώς (γνωστή ως para-kelsoscooks) που μου πρότεινε να αγοράζω χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα από όλα τα καταστήματα κι όχι μόνο από εκείνα με είδη για χόμπυ. Έτσι, τις προάλλες που βρέθηκα σε γνωστό πολυκατάστημα έπεσα πάνω σε δύο σταντ με τέλειες χαρτοπετσέτες. Πέντε πακέτα αγόρασα, είπα να είμαι φειδωλή μιας και ακριβούτσικες οι χαρτοπετσέτες. "Ας κάνουμε μια πρόβα και βλέπουμε", σκέφτηκα.

Προχθές λοιπόν, άρχισε η επιχείρηση: η Ευαγγελία μου έφερε καμβαδάκια, περάστικαν με primer και στέγνωσαν ολονυχτίς. Χθες επιλέχθηκαν οι χαρτοπετσέτες που θα ...θυσιάζονταν στην πρώτη απόπειρα για καμβαδάκια με napkin decoupage. Στην αρχή, η πρώτη χαρτοπετσέτα μου βγήκε λίγο πιο κοντή από το περιθώριο του καμβά...έκανα τα στραβά μάτια και είπα να συνεχίσω. Ομως με τιμώρησε η κόλλα, που απ' τα πολλά "κόλλα-ξεκόλλα" μέχρι να ισιώσω το μοτίβο, αυτό έγινε μια μάζα και ...στα σκουπίδια το πρώτο κομμάτι χαρτοπετσέτας. Μετά είπα να μην είμαι τόοοοοσο τσιγγούνα, άφησα μπόλικα περιθώρια, κόλλησα κι έκοψα τα περισσεύματα χαρτοπετσέτας με ψαλίδι. Ασφαλής μέθοδος για να μην πέσει και πάλι κοντό το θέμα (χι, χι)!


Η αυτοπεποίθηση ανέβηκε και πέρασα και σε δεύτερο καμβά. Κι εδώ το πρώτο μοτίβο πήγε στράφι, γιατί δεν υπήρχε η έννοια της ευθείας!! Ακολούθησα τη δική μου, πλέον, γνωστή τεχνική και πρώτα κόλλησα και μετά κούραψα τα περισσευούμενα!


Ενθουσιάστηκα, τα φωτογράφισα και σας τα παρουσίασα. Τώρα απομένει να περάσω με βερνίκι και να συνεχίσω με νέες καλλιτεχνικές περιπέτειες. Ομολογώ ότι είναι εθιστικό!



Φιλιά και καλημέρα!!

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος Μπιάνκο, ο λευκαδίτικος!


Μια μέρα μας χωρίζει από τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, η οποία γαστρονομικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τί άλλο, τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά!

Ο υγρανάλατος ή αλίπαστος μπακαλιάρος, αν και συναντάται κυρίως σε ψυχρές θάλασσες, όπως Ατλαντικό και Βόρεια Θάλασσα, προτιμούταν στα ελληνικά σπίτια μιας και η συντήρησή του δεν απαιτούσε κάτι ιδιαίτερο. Στις μέρες μας που το ψυγείο είναι προαπαιτούμενο σε ένα σπίτι, προτιμάμαι τον φρέσκο, όμως πάντα τη μέρα του Ευαγγελισμού έχει δεσπόζουσα θέση στο τραπέζι μας.


Πολλές είναι οι συνταγές με βασικό συστατικό τον μπακαλιάρο και κάθε τόπος έχει και τους δικούς του συδνυασμούς. Εμείς, ως καλά κορίτσια για σπίτι, θα μοιραστούμε μαζί σας τη Λευκαδίτικη εκδοχή που γευόμαστε από παιδιά και είναι πεντανόστιμη! Οι ντόπιοι κάτοικοι της πόλης (μπουρανέλοι) τη λένε και μπακαλιάρο μπιάνκο...κατάλοιπο της Ενετοκρατίας!


Υλικά για 4 άτομα:

1-1,5 κιλό μπακαλιάρο παστό
6-8 πατάτες
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 λουβιά σκόρδο ολόκληρα
2-3 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι για πιο ήπια γεύση
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι νερό
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι (προσοχή!) και πιπέρι



Εκτέλεση:

2 μέρες πριν...
Κόψτε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και βάλτε τον σε σκεύος με μπόλικο νερό για να ξαλμυρίσει.
Αφήστε τον εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες και καλύτερα για 48 ώρες, αλλάζοντας κάθε τόσο το νερό.






μια ώρα πριν το φαγητό...
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τοποθετείστε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (πχ μια μέτρια κομμένη στα 2), από πάνω βάλτε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο σε φέτες (αν δε σας αρέσει και το ψιλοκομμένο είναι μια χαρά), τα σκορδάκια, το σέλινο ψιλοκομμένο και τέλος τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ενδιάμεσα στις στρώσεις, ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι για να αλατιστούν τα λαχανικά. Από πάνω ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τέλος το νεράκι. Βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή εώς μέτρια (π.χ. η δική μου κουζίνα έχει αρίθμηση 0-3 και το βάζω στο 1,5). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα κρατώντας τη στον αέρα από τα χερούλια. Όταν έχουν βράσει τα λαχανικά, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακινούμε και αφήνουμε για ακόμη 4-5 λεπτάκια για να δέσει το ζουμάκι. Καλή όρεξη!



1. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε εάν έχει ξαλμυριστεί καλά ο μπακαλιάρος είναι να τον δοκιμάσουμε πριν τον βάλουμε στην κατσαρόλα. Ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι στο φαγητό μας. Σε περίπτωση που είναι αρκετά αλμυρός, μη βάλετε αλάτι καθόλου!


2. Τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις, το φαγητό μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο και ποτέ δεν ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα. Μόνο ανακινούμε, γιατί αλλιώς θα διαλυθούν τα υλικά.

3. Έχει μεγάλη σημασία το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για μαγείερεμα να είναι φαρδιά.

4. Εάν ρίξουμε περισσότερο νεράκι και λάδι, το φαγητό μας θα έχει περισσότερο ζουμί και μπορεί να φαγωθεί σα ψαρόσουπα.

5. Η συνταγή μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο ψάρι που γίνεται βραστό, όπως φρέσκα μπακαλιαράκια και σκορπίνες.

*****

Δυστυχώς, δεν έχουμε φωτογραφίες να σας δείξουμε...μπορεί να είμαστε για σπίτι, αλλά αυτή τη φορά πιαστήκαμε απροετοίμαστες... Επιφυλασσόμαστε, όμως! Πάντως η συνταγή είναι πανεύκολη και πολύ νοστιμη, οπότε σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Μια άποψη του γιατί καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, μπορείτε να διαβάσετε σε περσινή ανάρτηση του Πρώτου Θέματος.


Φιλιά πολλά,
καλό Σαββατοκύριακο και
χρόνια πολλά στους εορτάζοντες της αυριανής ημέρας!


Y.Γ. Μην ξεχνάσετε να λάβετε μέρος στο ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ GIVEAWAY μας!








Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

SPRING GIVEAWAY!!!


Χίλους λόγους θα μπορούσαμε να σας αραδιάσουμε για την αφορμή αυτού του GIVEAWAY.
Κανένας, όμως, δε θα ήταν πιο σημαντικός από το ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την όμορφη συντροφιά που μας κρατάτε, είτε αφήνοντας το σχόλιό σας, είτε παρακολουθώντας μας πιο διακριτικά, για την έμπνευση που μας δίνετε μέσα από τα δικά σας blogs, αλλά κυρίως γιατί ανήκουμε σε αυτή την τεράστια παρέα, όπου ο καθένας προσπαθεί με τον τρόπο του, να κρατηθεί η δημιουργικότητά και η αισιοδοξία ζωντανή κόντρα στους καιρούς μας.

 


Τα δωράκια μας πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους.
Αυτή τη φορά προτιμήσαμε να σας δώσουμε τα υλικά, για να φτιάξετε εσείς τα δικά σας έργα.


Ξεκινάμε με σταυροβελονιά και τα πακετάκια που ετοιμάσαμε.
Τα δύο πρώτα πακετάκια περιλαμβάνουν σχέδια σταυροβελονιάς,
αλλά και τις κλωστές και τον καμβά που θα χρειαστείτε για να κεντήσετε
ένα από τα σχέδια που σας δίνουμε.

 
 

Το 3ο πακετάκι μας, περιλαμβάνει μια πετσέτα με ενσωματωμένο καμβά, καθώς και ένα σχέδιο σταυροβελονιάς για να κεντήσετε στην πετσέτα.



Το 4ο δωράκι μας είναι το πουγκάκι με τους βολβούς για να φυτέψετε.
Γλαδιόλες και ανεμώνες περιέχει το πουγκάκι που με τόση επιμέλεια έφτιαξε και κέντησε η Ευγενία, για να στολίσουν το μπαλκόνι σας ή τον κήπο σας.




Στο 5ο πακετάκι μας περιλαμβάνεται μια σειρά από τσόχες για τις χειροτεχνίες σας.

Και τέλος, το 6ο δωράκι περιλαμβάνει ότι χρειάζεστε για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο needle felting. Ένα ειδικό σφουγγάρι, μια βελόνα επεξεργασίας και μαλλάκια σε τρία χρώματα.




Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε για να λάβετε μέρος είναι:
1. Να αφήσετε το σχόλιό σας είτε σε αυτή την ανάρτηση,
είτε στην αντίστοιχη στο evacreates.blogspot.com
μέχρι την
Kυριακή, 8 Απριλίου.

2. Να μας ενημερώσετε εάν προτιμάτε:
σταυροβελονιά,
τσόχες,
πουγκάκι με βολβούς ή
υλικά felting.
Αλλιώς εάν κερδίσετε θα επιλέξουμε εμείς ποιο δωράκι θα αποσταλεί σε ποιον.
Οι νικητές θα προκύψουν από κλήρωση.

Εάν θέλετε μπορείτε να διαδόσετε το GIVEAWAY
προσθέτοντας την πρώτη φωτογραφία στα blog σας.
Σημείωση: Παρακαλούμε όσους δεν έχουν μπλογκ να μην ξεχάσουν να σημειώσουν το e-mail τους, μαζί με το όνομά τους, ώστε να ειδοποιηθούν εάν είναι νικητές.
Φιλιά πολλά,
Ευαγγελία & Ευγενία!





Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Οταν το τελάρο για κέντημα έγινε κορνίζα...!


Καλημέρα στην όμορφη παρέα μας!

Χαιρόμαστε που οι τελευταίες αναρτήσεις μας σας αρέσαν πολύ. 'Εχουμε σκοπό να σας παρουσιάζουμε μικρά βιντεάκια που μπορούν να γίνουν αφορμή για νέες, δημιουργικές περιπέτειες!


Τον τελευταίο καιρό είχαμε αρχίσει να κεντάμε διάφορα μικρά μοτίβα σε σταυροβελονιά, από αγγλικά
κυρίως περιοδικά.

Είναι γεγονός ότι η σταυροβελονιά και γενικώς το κέντημα στην Ελλάδα είναι ταυτισμένο με περίτεχνες μπορντούρες, σχεδιασμένες για να γίνουν τραπεζομάντηλα ή καρέ για τραπέζια σαλονιού. Και πάντοτε τα σχέδια σταυροβελονιάς στα ελληνικά περιοδικά δεν εφαρμόζονται σε απλά, διακοσμητικα στοιχεία. Κεντιούνται στον κλασσικό καμβά ή σε βελούδινο ύφασμα και περιμετρικά διακοσμούνται με δαντέλα.

Μια φρέσκια ιδέα που εφαρμόζεται ευρέως κυρίως σε Αγγλία και Αμερική είναι η μετατροπή του τελάρου κεντήματος σε κορνίζα. Το κόστος είναι μικρό, η εφαρμογή απλή και ακόμη και το πιο ταπεινό μοτίβο αποκτά ξαφνικά αξία! Ετσι, και τα πουλάκια μας βρήκαν το χώρο τους
μέσα στα τελάρα κι έγιναν αυτομάτως χαριτωμένα κάδρα.



Στην επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε ένα tutorial για το πώς μπορείτε κι εσείς να μετατρέψετε τα τελάρα σας σε κάδρα!

Φιλιά πολλά!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

FELTING, ένα χόμπυ μανία - ιδέες και tutorials!

Kαλημέρα σε όλη την παρέα!

Ο Μάρτης έκανε μια θεαματική εμφάνιση με τον καλύτερο δυνατό καιρό που θα μπορούσε, αλλά η συνέχειά του μας απογοήτευσε...
Γδάρτης, είναι αυτός όμως, είναι γνωστό από παλιά...
Απλά μας έχει πιάσει πάλι αυτή η ανυπομονησία για ήλιο και γαλάζιο στον ουρανό!

Μέχρι τότε, θα χορταίνει το ματάκι μας με τα υπέροχα χρώματα των δημιουργιών της μπλογκογειτονιάς μας!


Σήμερα σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε ένα νέο χόμπυ που έχει αρχίσει και διαδίδεται πολύ ανάμεσα στους crafters κι εδώ στην Ελλάδα πλέον.
Πρόκειται για το FELTING, την επεξεργασία και μορφοποίηση  μαλλιού που προέρχεται από πρόβατα, το οποίο φτάνει σε εμάς σε μορφή ινών.




Δύο είναι οι πιο γνωστές τεχνικές επεξεργασίας,
 αυτή με τη βελόνα, needle felting και αυτή με σαπούνι και νερό, wet felting.

Πάρτε μια γεύση από μερικά έργα μας που έχουμε φτιάξει χρησιμοποιώντας και τις δύο τεχνικές ή και μίξη αυτών.




Για όλους εσάς που σας ενδιαφέρουν αυτές οι τεχνικές  έχουμε φτιάξει δύο βιντεάκια:




Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για το τι μπορείτε να φτιάξετε με αυτές τις τεχνικές θα βρείτε σε αυτήν εδώ την ανάρτησή μας.

Δυστυχώς, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με αυτό το χόμπυ είναι τα δυσεύρετα υλικά, μιας και οι προμηθευτές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, κάτι που κάνει και τις αγορές ολίγον ακριβούτσικες...αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει!

Φιλιά πολλά σε όλους σας!


Υ.Γ. Ξεχάσαμε να σας πούμε...Τελικά το όνομα της βελονιάς split stitch που σας δείξαμε σε προηγούμενη ανάρτηση και ψάχναμε όλοι μαζί στα ελληνικά ευρέθη!
Λέγεται "τρυπητή πισωβελονιά" και το βρήκαμε τυχαία σε ένα παλιό περιοδικό κεντήματος!