Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μάθημα κεντήματος - split stitch tutorial

Έτοιμο, λοιπόν, ένα ακόμη βιντεάκι που φτιάξαμε για όλους εσάς που σας ενδιαφέρει το κέντημα!

Μια βελονιά, με την οποία μπορείτε να φτιάξετε όμορφα περιγράμματα μοτίβων και δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό δυσκολίας.
Μοιάζει αρκετά με την πισωβελονιά, όμως αυτή εδώ κάνει το αποτέλεσμα να δείχνει πιο ανάγλυφο.

Δεν ξέρουμε το όνομά της στα ελληνικά,
ούτε η μάστερ στο κέντημα μητέρα τη γνώριζε,
οπότε σας αναφέρουμε τον αγγλικό όρο, split stitch.
Εάν κάποιος το γνωρίζει ας μας ενημερώσει!





Ελπίζουμε να ήταν κατανοητή και
να σας βοήθησε το βιντεάκι μας!

Φιλιά πολλά!

Τελικά η ελληνική ονομασία για αυτή τη βελονιά ευρέθη τυχαία σε ένα παλιό κλασσικό περιοδικό κεντήματος. Και το όνομα αυτής: ΤΡΥΠΗΤΗ ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ!


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Λουλούδια μέσα στο χειμώνα

Αγαπημένη γειτονιά,

παρά την πεσμένη διάθεση που επικτρατεί σ
την κοινωνία μας, η δική μας παρέα αντέχει να αισιοδοξεί και να αντλεί αποθέματα χαράς μέσα από τη δημιουργία και την επικοινωνία! Αναζητώντας αφορμές που προσωπικά μου φτιάχνουν το κέφι βρίσκω διέξοδο στα λουλούδια μου! Και παρά τον ελλειπή χώρο έχω καταφέρει να στήσω τ δικό μου κήπο από γλάστρες. Το καλύτερό μου αυτή την περίοδο είναι να κάθομαι στο σαλόνι και από εκεί να θαυμάζω τους ανθισμένους μου νάρκισσους. Το άρωμά τους, δε, είναι εξαιρετικό! Από δίπλα οι μαργαρίτες κάνουν το παιγνίδισμά τους.



Επίσης, με μεγάλη υπομονή και καρτερικότητα περιμένω να ανθίσουν τα λου
λούδια σε αυτή τη ζαρντινιέρα. Υάκινθοι, μούσκαρι, νάρκισσοι, πανσέδες, κισσοί ελπίζω να δημιουργήσουν ένα υπέροχο κι ευωδιαστό αποτέλεσμα. Την έμπνευση την πήραμε από παλιότερη ανάρτησή μας.
Τέλος, το Φθινόπωρο σκέφτηκα να φτιάξω ένα "ζωντανό" ανθοδοχείο. Τα κομμένα λουλούδια δε διαρκούν πολύ κι έπειτα λυπάμαι να τα κόβω α
πό τις γλάστρες. Από την άλλη μου αρέσει να διακοσμώ το σπίτι με λουλούδια. Έτσι, πήρα μια γυάλα, τη γέμισα πέτρες και μετά χώμα κι έπειτα φύτεψα βολβούς υπόλευκων υάκινθων, οι οποίοι διατηρούνται πολύ και πράγματι μοσχοβολάνε. Τους διατήρησα στο σπίτι και τους πότιζα αραιά και πού, γιατι όλο το νερό παρέμενε εντός γυάλας. Πριν μια βδομάδα άρχισα να ανταμοίβομαι για την υπομονή μου...
Και κλείνοντας, επειδή ο καιρός επιδεινώνεται από αύριο, μην ξεχάσουμε να προστατέψουμε τα φυτά μας. Δείτε σε παλιότερη ανάρτηση τί μπορείτε να κάνετε. Καλημέρα!

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Παιδικές σαλιάρες κεντημένες απ' τα χεράκια μας!

Αγαπημένη παρέα,

γειά σας! Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματός μας σας παρουσιάζουμε δύο σαλιάρες, που επιμεληθήκαμε το σαββατοκύριακο!

Οι έτοιμες σαλιάρες διακοσμήθηκαν με παιδικά θέματα κεντημένα με σταυροβελονιά! Ενα μωράκι που χουζουρεύει...




και δυο σαλιγκαράκια που μας χαμογελάνε!



Ομολογουμένως, δεν καταλάβαμε αμέσως το πόσο πολύ δουλειά είχαν αυτά τα χαριτωμένα σχέδια. Αρχίσαμε να κεντάμε με προσδοκία να έχουμε τελειώσει το πρώτο σχέδιο μέσα σε μια ώρα. Αλλά, πέσαμε πολύ έξω. Ευτυχώς το αποτέλεσμα μας αρέσει πολύ και θα συνεχίσουμε ακάθεκτες τους πειραματισμούς!

Σας καληνυχτούμε και σας ευχόμαστε καλή εβδομάδα!

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Οταν το vintage είναι πραγματικό! Κεντήματα μιας άλλης εποχής

Αγαπητοί φίλοι,


όπως καταλαβαίνετε το τελευταίο διάστημα μιας καταδιώκει μια μανία γύρω από το κέντημα! Οι παιδικές εικόνες και οι αναμνήσεις ανασύρονται καθώς φαίνεται από το ασυνείδητο και μας οδηγούν σε σημείο να ψάχνουμε σε ντουλάπες και να ξεθάβουμε ο, τι πιο παλιακό υπάρχει σχετικά με το εργόχειρο! Οι ...κατηγορίες βέβαια βαραίνουν τη μαμά μας, η οποία μας έσπειρε το ζιζάνιο της δημιουργίας, βλέποντάς την ατελείωτες ώρες πάνω από ένα κέντημα να ζωγραφίζει με το βελόνι και την κλωστή της.


Σήμερα σας παρουσιάζουμε κάποια από τα έργα της, που συντόφευαν την καθημερινότητά μας, όταν ζούσαμε στη Λευκάδα!


μαξιλαράκι με κέντημα που θυμίζει εικόνες
βγαλμένες από το ιπποτικό μυθιστόρημα


ονειρευτείτε ελεύθερα...


μαξιλαράκι με μαρκησίους!

Αυτοί πραγματικά ζουνε στο δικό τους κόσμο!


προσέξτε τη λεπτομέρεια στα μαλλιά και τα ρούχα!



μαξιλαράκι με κύκνους σε λίμνη


οι κύκνοι δε φαίνονται σαν αληθινοί;


μπουκέτο τριαντάφυλλα ψάχνει κάδρο για να κρεμαστεί σε τοίχο!!


οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!


και αυτά τα κλαδιά βελανιδιάς ψάχνουν κορνίζα...


τα βελανίδια δεν είναι σαν αληθινά;



για το τέλος, βουκολική παράσταση και
κρυφό ραντεβουδάκι κεντημένα με μαύρη κλωστή



Μια ζεστή και δημιουργική καλημέρα σας ευχόμαστε!


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Χειροποίητα παιδικά σεντόνια και ζακετάκια!

Αγαπημένη γειτονιά,

Καλησπέρα σας! Η σημερινή μας ανάρτηση είναι αφιερωμένη στις αγαπημένες μας φίλες που είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης, γεγονός που μας διέγειρε ακόμη παραπάνω τον οίστρο για δημιουργία και πειραματισμούς!! Εκμεταλλευόμενες δε, την ολιγοήμερη επίσκεψη της μαμάς στην Αθήνα προσπαθήσαμε να κλέψουμε τεχνικές, βελονιές και ν' ακούσουμε συμβουλές περί κεντητικής, στριφώματος, αζούρ και άλλων πολλών!!

Δεν μπορούμε να σας περιγράψουμε το πανδαιμόνιο που επικρατεί στο σπίτι. Αφού προμυθευτήκαμε νήμα, κλωστές και σεντονόπανο αρχίσαμε τη δράση. Το σεντονόπανο το κόψαμε στις σωστές διαστάσεις και αρχίσαμε να μελετάμε σχέδια. Ανατρέξαμε σε βιβλία και τελικά αποφασίσαμε να τα συνθέσουμε εμείς οι ίδιες, σύμφωνα με το γούστο και το θέμα.

σχεδιάζοντας με μαύρο καρμπόν στο ύφασμα

Παράλληλα κρατήσαμε και υλικό με πρωταγωνιστές τα χρυσά χέρια της μαμάς και σύντομα θα σας δείξουμε πώς τριπώνουμε σεντόνι, πώς κάνουμε διακοσμητικό αζούρ και διάφορες βελονιές για φουσκωτό κέντημα.

Για την ώρα πάρτε μια ιδέα από τις μέχρι τώρα δημιουργίες μας!

αντικρυστή μπορντούρα σε σεντόνι για καρότσι

λεπτομέρεια

σεντόνι για κούνια



τα μοτίβα κεντήθηκαν με ριζοβελονιά, μεταξωβελονιά,
ανεβατή βελονιά, κομποβελονιά
και split stitch (αυτό το έδειξα εγώ στη μαμά, δεν το ήξερε!!)


Αυτό το σετ πλέχτηκε από τη μαμά με σύμμεικτο μαλλί
για να μην μπαίνει στο πλύσιμο
και προορίζεται για ένα μωράκι που κοντεύει να έρθει στον κόσμο μας!
Θα μπορεί να φορεθεί από τον τέταρτο μήνα και μετά

Θα σας κρατούμε ενήμερους!!

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Top ten

Καλημέρα φίλες και φίλοι,

μετά από πρόσκληση της Ελπινίκης, σας παραθέτω το δικό μου top 10.

Αγαπημένο βιβλίο: "Υπερηφάνια και προκατάληψη" της Τζέιν Ωστιν.

Αγαπημένη πόλη: Ρώμη θα πω κι εγώ. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί!!!

Αγαπημένο γλυκό: Σκούρα τα πράγματα...ό,τι να 'ναι αρκεί να είναι καλό και να μην έχει πρόβειο βούτυρο!

Αγαπημένο άρωμα: Δεν μου αρέσει σχεδόν κανένα, με ενοχλούν θα τολμούσα να πω. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζω και φορώ κάπου κάπου είναι το "Mademoiselle" της Chanel.

Αγαπημένο τραγούδι: "E penso a te" του Battisti.

Αγαπημένος προορισμός: Λευκάδα. Όποτε πηγαίνω περνάω πάντα όμορφα, παρέα με το ποδήλατό μου τρυγυρνώ μέσα στις ομορφιές της Φύσης.

Αγαπημένο μπλόγκ: όλα έχουν τη χάρη τους.

Αγαπημένη εκπομπη: "Η εποχή των εικόνων" στην κρατική τηλεόραση. Για να μπορούμε να ακολουθούμε τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα!

Αγαπημένο φαγητό: όλες οι συνταγές του Jamie Oliver, που ποτέ δε με διαψεύδουν και κάνουν τους συνδετημόνες μου χαρούμενους!!

Αγαπημένη ανάρτηση: η πρώτη ανάρτηση που βάλαμε, γιατί ήταν ένα εγχείρημα που αρχίζαμε χωρίς να ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει!!

Εγώ με τη σειρά μου θα καλέσω το αδερφάκι μου και το "Eva creates" για να μας πει κι αυτή το δικό της TOP 10!!

Φιλάκια πολλά!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ροζ λεμονάδα: το αναψυκτικό που θα αγαπήσετε!

Αγαπημένη γειτονιά,

σήμερα σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε μια συνταγή που έκανε θραύση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανάμεσα στις καλεσμένες μας. Η αλήθεια είναι ότι ψάχναμε το ιδανικό "ποτό" για εκείνους που δεν προτιμούν το αλκόλ και για τις προσκεκλημένες μας σε ενδιαφέρουσα, που ομολογουμένως ήταν αρκετές!! Ανοίξαμε τα τεφτέρια μας, μελετήσαμε και πέσαμε σε μια συνταγή "Pink lemonade" και αποφασίσαμε να τη δοκιμάσουμε. Απλή, απλούστατη, δροσερή, με αρωματικό λεμονάκι απ' τον κήπο μας και υπέροχο χρώμα. Προτιμήστε την, νομίζουμε ότι όλοι θα την πιούν στην υγειά σας και οι μικροί φίλοι θα ξετρελλαθούν με τη γεύση και το χρώμα!!

Υλικά που γεμίζουν μια μεγάλη κανάτα νερού:

4 λεμόνια ακέρωτα
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
600 μλ. βραστό νερό
200 μλ. κρύο χυμό cranberry
200 μλ. κρύο νερό
παγάκια και φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Με ένα αποφλοιωτή πατάτας ξεφλουδίσουμε τα λεμόνια προσπαθώντας να αποφύγουμε το λευκό μέρος του λεμονιού, γιατί πικρίζει. Τοποθετούμε τα φλούδια σε ένα πλαστικό μπολ ή πυράντοχο σκεύος. Στίβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε το χυμό στο μπολ με τα φλούδια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και μετά σουρώνουμε σε μια κανάτα το χυμό απομακρύνοντας τα φλούδια. Προσθέτουμε το χυμό cranberry και το κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Ανάλογα με το προσωπικό γούστο προσθέτουμε ζάχαρη αν μας φαίνεται ξινό το αποτέλεσμα. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι απαραίτητο. Τη διατηρούμε στο ψυγείο ή τη σερβίρουμε με παγάκια.

Εμείς την απολαύσαμε πολύ, τόσο που στα μισά της βραδιάς ξαναφτιάξαμε μια δόση! Πώς να πεις όχι σε εγκύους γυναίκες;;;

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Οταν η σταυροβελονιά έγινε κρεμάστρα...

Αγαπημένοι μας φίλοι,

στις γιορτές είχαμε την τύχη να δούμε φίλους, που λόγω της απόστασης πλέον δεν τους βλέπουμε όσο συχνά θα θέλαμε. Μια τέτοια φίλη είναι και η Λένα, η οποία μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές παρέμεινε στην Ολλανδία για να εργαστεί! Με το που συναντηθήκαμε μας είπε τα ευχαριστα και ότι βρήκε κι ένα σπιτάκι για να στεγαστεί. Τέρμα η φοιτητική εστία!!

Με όλα αυτά τα υπέροχα νέα θελήσαμε αμέσως να φτιάξουμε κάτι για να της ευχηθούμε την καλή αρχή στην επαγγελματική της σταδιοδρομία αλλά και για να ομορφύνει το νέο της σπίτι. Η ιδέα μας ήρθε αμέσως, βρήκαμε το σχέδιο, πιάσαμε βελόνι και κλωστές και νύχτα μέρα το ρίξαμε στο κέντημα...Έπρεπε να προλάβουμε τις προθεσμίες...

Πού χρόνος για ανάρτηση μέσα στις γιορτές. Καταλαβαίνετε εσείς! Ο Βασίλης ανέλαβε τις...χοντρές δουλειές: πήρε ξύλα, πριόνια, στόκους, βίδες, κρεμαστράκια και άρχισε να συνθέτει.



Έγινε η κορνίζα, βάφτικε πολλααααά χέρια, μιας και η τεχνική παλαίωσης δεν μας πετύχαινε καθόλου, το ύφασμα κόπηκε στα σωστά μέτρα.



Στην πίσω όψη τού του κολλήσαμε με ταινία διπλής όψης χαρτί κανσόν για να γίνει στέρεο το πανί και να τεντώσει.

Μετά βάλαμε ταινία και στο εσωτερικό της κορνίζας κι εφαρμόσαμε σχολαστικά το κέντημα. Ετοιμη η κρεμάστρα μας, πάνω στην ώρα που η Λένα κατέφτανε για να παραλάβει την έκπληξη που της ετοιμάσαμε, μιας και τα χαράματα πετάει για Ρότερνταμ!!




Λένα, ελπίζουμε να σου αρέσει και να ομορφύνει κάποια γωνιά του σπιτιού σου!
Καλοί μας φίλοι, ευχόμαστε να αρέσει και σε η νέα μας κατασκευή. Εμείς το διασκεδάσαμε πάρα πολύ.

Φιλάκια και καληνύχτα!

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Υφάσματα, πατρόν, βιβλία και κιτς: μέρος δεύτερο

Αγαπημένη παρέα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Είναι γεγονός ότι στις γιορτές ξεκουραστήκαμε, εορτάσαμε, βρεθήκαμε σε παρέες με φίλους καλούς και τα περάσαμε ωραία, πράγμα που δικαιολογεί κατά κάποιο τρόπο την απουσία μας το διάστημα αυτό. Ωστόσο υπήρξαμε παραγωγικές: επιμεληθήκαμε χειροποίητα δωράκια, μαγειρέψαμε για την οικογένεια και τους φίλους μας, φτιάξαμε τα γλυκά και τις βασιλόπιττές μας και σταθήκαμε κατά το ήμισι τυχερές, αφού η Ευαγγελία κέρδισε το φλουρί!! Αφού, βέβαια υπήρχε ελεύθερος χρόνος ενημερωθήκαμε και για τα διαδικτυακά καταστήματα που τόσο λατρεύουμε και σήμερα σας παρουσιάζουμε τους θυσαυρούς που ανακαλύψαμε: μαγαζάκια με λογιών λογιών υφάσματα, πατρόν, βιβλία και κιτς για απίθανες δημιουργίες.



Πρώτος σταθμός το http://www.clothkits.co.uk/. Εδώ οι υπηρεσίες είναι αμέτρητες: ραπτομηχανές, κίτ για μικρούς και μεγάλους, κούκλες και πάνινα παιγνίδια, υφάσματα και μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων βιβλίων, ιδέες για δώρα. Τα υφάσματα είναι ταξινομημένα ανά κατηγορίες και πωλούνται με το μέτρο. Φυσικά αποστέλλουν παραγγελείες κι εκτός Μ. Βρετανίας.


Δεύτερος σταθμός το http://fabricrehab.co.uk/.Σε αυτό το διασκεδαστικό κατάστημα η ταξινόμηση των υφασμάτων είναι πολύ βολική: ανά θέμα, σχεδιαστή, κατασκευαστή, κολεξιόν, τύπο, χρώμα...ε, θέλετε κι άλλα; Το καλύτερο απ' όλα τα νέα είναι είναι ότι από αύριο (06/01/12) αρχίζουν τις εκτώσεις τους! Προλάβετε! Τα υφάσματα κόβονται αρχικώς περίπου 50cm x 55cm (1 unit), αλλά αν θέλετε μεγαλύτερη διάσταση γίνεται. Τέλος, αποστέλλουν παραγγελείες στην Ευρώπη με χρέωση 5 λίρες.

Το http://www.printstopolkadots.co.uk/store/ πέρα από υφάσματα, εκπτώσεις, είδη ραπτικής, διαθέτει υπέροχα πατρόν για τσάντες και παιδικά παιγνίδια. Επίσης, αν κάνετε παραγγελεία άνω των 70 ευρώ, τα έξοδα αποστολής μειώνωνται κατά πολύ! Τέλος, διαθέτουν σύστημα που ζυγίζουν την ποσότητα υφάσματος που θέλετε να αγοράσετε και συνεπώς μπορείτε να προσαρμόσετε την παραγγελεία σας σύμφωνα με το βαλάντιο που θέλετε να διαθέσετε.

Για το τέλος σας αφήσαμε το http://www.raystitch.co.uk/ το οποίο ξεχωρίζει για τις λιτές γραμμές της ιστοσελίδας, τα οργανικά υφάσματα, τα vintage πατρόν για φορέματα, φούστες και ποδιές, τα βιβλία, και τις υπέροχες συλλογές υφασμάτων σε διαστάσεις 18'' x 22'' (fat square) και προσιτές τιμές. Και μην ξεχάσουμε, εννοείται ότι αποστέλλουν διεθνώς τα προϊόντα τους!

Φιλάκια!